Marlies Mieras (45)

Marlies Mieras is projectmedewerker en verantwoordelijk voor de programmering voor NPO1 extra, NPO2 extra, NPO Zappelin extra, NPO Nieuws en NPO Politiek.

“Aan het maken en uitzenden van programma’s gaat een heel proces vooraf. Daarom willen we bijvoorbeeld nu al een begroting voor 2020 maken. Maar als je nog niet weet wat de budgetten zijn, dan kun je heel moeilijk de programma’s bestellen bij de omroepen. Je kunt geen continuïteit bieden.”

“We hadden altijd een vrij stabiel budget. Dan was in april voor het kalenderjaar daarop duidelijk wat we konden gaan doen. Vanwege de teruglopende sterinkomsten moet er in 2020 omroepbreed heel veel bezuinigd worden. Vorig jaar ook al, maar toen is dat eenmalig door minister Slob opgevangen. Dat is dit jaar waarschijnlijk niet zo, en dat betekent dat er fors ingeleverd moet worden.”

Domino-effect

De FNV pleit voor een stabiele meerjarenfinanciering voor de publieke omroep. Marlies: “Het raakt namelijk niet alleen de NPO zelf, maar ook de omroepen, de toeleveranciers, de productiemaatschappij, et cetera. Het is een domino-effect. Ook van collega’s bij de omroepen horen we dat zij niet weten of ze met een programma door mogen gaan of niet. Deze onzekerheid zou daarbij zelfs kunnen leiden tot ontslagen. En als dan blijkt dat een programma tóch voortgezet wordt, moeten er weer nieuwe mensen aangenomen worden. Daarmee gaat ook een hoop kennis en kunde verloren.”

Maries Mieras
Maries Mieras

Eenzijdige televisie

Marlies denkt dat komende jaren een grote verschuiving naar on demand plaats zal vinden. “Maar feit blijft dat er content geleverd moet worden. Of het nu on demand of lineair is, er moeten programma’s gemaakt blijven worden. En als de NPO niet een vast budget krijgt en de financiering aan de sterinkomsten gekoppeld blijft, dan wordt dat misschien wel heel eenzijdige televisie. Met programma’s gericht op de kijkcijfers. De niche-programmering valt dan weg en het spectrum wordt smaller.”

“Wat wij met de extra kanalen doen – verdieping, diversiteit en talentontwikkeling bieden met genres waar op de hoofdnetten geen ruimte meer voor is – zou dan gaan sneuvelen. Je hebt juist die breedte in het omroepbestel nodig, dat is goed voor het aanbod.”

Teken de petitie:

Uitklappen
aan het laden